Sådan holder du styr på økonomien som studerende

Som studerende kan det til tider være svært at få økonomien til at løbe rundt. Studerer du i en af de større byer, kan det være svært selv med et studiejob. Er du påpasselig, kan du dog gøre det meget nemmere for dig selv, og så er der forhåbentlig stadig penge til øl og kaffe med vennerne. I denne artikel får du 3 gode råd til at få bedre styr på økonomien, mens du studerer.

Ha’ et budget der går lidt frem i tiden

Først og fremmest kommer du ikke uden et budget, når du skal have orden i din økonomi. Det er noget, som rigtig mange slet ikke har som studerende, og det er en skam. Et budget kan nemlig være med til at give dig overblikket over din økonomi.

Når du laver dit budget, skal du tænke lidt frem i tiden. Har du for eksempel forsikringer, er det ikke sikkert, at disse betales på månedlig basis. Det er meget almindeligt at betale sine forsikringer en gang årligt. Har du den slags udgifter, skal du tage højde for det i dit budget og lægge penge af i løbet af hele året. Dit budget skal også indeholde dine løbende udgifter samt dine indtægter. Vær så detaljeret som muligt, så du ikke pludselig bliver overrasket over en udgift, fordi du har glemt den.

Undgå så vidt muligt de daglige fristelser

Som studerende skal der naturligvis være plads til at drikke øl og kaffe med vennerne og alle de andre ting, der ellers følger med det at være studerende. Det kræver dog, at din økonomi følger med og tillader det. Et godt sted at spare er på de mange daglige fristelser, som for eksempel chokoladebaren der lokker, mens du venter i køen i supermarkedet.

Gå ind på din kontooversigt og find ud af, hvor mange penge du bruger på de daglige fristelser. Bruger du en del penge, vil du hurtigt kunne mærke det i budgettet, hvis du får vendt dig af med bare noget af det. Naturligvis skal der også være plads til det i ny og næ, så længe dit budget tillader det.

Tal om din økonomi med vennerne

Mange af dine studiekammerater vil være i den samme økonomiske situation som dig selv. Det kan være en god idé løbende at snakke med dem om økonomien. Så kan I nemlig komme med inputs og Jeres syn på hinandens økonomi løbende. Du kan også løbende vende din økonomi med dine forældre eller andre familiemedlemmer, du stoler på.

Er det en god idé at låne, hvis min økonomi ikke rækker?

Hvis din økonomi ikke rækker, fordi du for eksempel har en for høj husleje i midtbyen, kan det desværre være en nødvendighed at låne penge, indtil du har fundet noget andet at bo i. Som studerende har du dog en rigtig fin mulighed for at låne gennem SU-lånet. Her er renten lav, og du skal først betale pengene tilbage igen, når du er færdig med at studere. Desværre er det nødvendigt for mange studerende i særligt de større byer, hvis økonomien skal løbe rundt.

Du har sikkert også hørt om de mange online lån som for eksempel kviklån? Som studerende er det noget, du helst skal holde dig fra. Her kan renten sagtens være på mellem 15 – 20%, og du skal som regel betale kviklånet tilbage igen med det samme. Tager du et kviklån, skal du typisk ikke stille sikkerhed, hvilket er med til at skrue prisen op på lånet. Et kviklån kan udbetales i løbet af blot et par hverdage, hvorfor det kan være nemt at lade sig friste. Det kan dog bare ende med at blive dyrt økonomisk, blandt andet på grund af den høje ÅOP.

Gør brug af die økonomiske råd fra artiklen her fra kviklanet.dk, så du kan få skabt det nødvendige overblik over din økonomi!