Laks i nordvest indfødte indiske kunst og kultur

Der er flere arter af laks fisk i Pacific Northwest-området. Disse er Coho, Sockeye, Pink, Ketalaks, Atlanterhavet og det største der er kongen eller Chinook. Laks er født i floder og svømme på havet, hvor de bor i i saltvand. I gydetiden, de vender tilbage til floden, hvor de blev født, lægge æg og derefter dø. Unge klækkes og start forfra, livscyklus. Laks fisk har altid været en vigtig grundpille fødekilde for den nordvestlige indiske indfødtes samt meget dyreliv i regionen, herunder mange store fugle, bjørne og floden oddere. Dette er grunden til laksen er et populært emne i nordvest indfødte indiske kunst og kultur.

Ifølge nordvest indfødte indiske legende var laksen faktisk folk med overmenneskelige evner og evige liv. Laks folk boede i store huse under havet, men da de vidste, at mennesker på landet havde brug for mad, de tilbød selv at de landbaserede stammer som mad ved at dreje ind i laks fisk. Deres spiritus var vendte tilbage til havet, hvor de blev genfødt igen. En stamme på land var mad fordi laksen aldrig kom til deres farvande. Men de hørte om de laks mennesker. Så chefen sendte en ekspedition til at finde disse laks mennesker for at bede dem om at komme til deres farvande. Efter mange dage i rejse ankom ekspeditionen i et nyt land, hvor de laks mennesker var. Chefen for den laks folk beordrede fire af deres landsbyboere til at gå ud i havet, hvor de blev laks, så snart vandet nåede deres ansigter. Han beordrede andre til at hente disse nye laks fisk, som derefter blev kogt som en indbydende fest for gæsterne i ekspeditionen.

Chefen fortalte gæsterne til at spise så meget men knogler af laks fisk, selv de mindste, var ikke til at blive smidt ud. Alle laks knoglerne blev indsamlet af landsbyboerne efter gæsterne var forsigtig nok til at lægge dem i små bunker. Den laks mennesker derefter kastede disse knogler tilbage i vandet. Minutter senere, de fire personer, der oprindeligt forvandlet til den laks fisk dukkede op igen og sluttede sig til de andre.

Over de næste par dage så gæsterne laks folk Gentag denne proces med laks knoglerne igen og igen. Men under en efterfølgende fest, en af gæsterne fra ekspeditionen hemmeligt sted tilbage nogle af de laks knogler. Denne gang, da en af de laks, kom tilbage fra ud af vandet, han dækkede sit ansigt og sagde, at nogle af knoglerne skal være mangler, da hans kinder var borte. En anden sagde, at hun manglede sin hage. Foruroliget over hvad der var sket, gæsten bragt ud af de mangler laks knogler han havde tidligere holdt tilbage. De to laks folk med manglende kropsdele derefter gik tilbage i havet med disse knogler. Efter deres vende tilbage til jord, havde begge laks folk deres komplette krop igen.

Ekspeditionen spurgte chefen at lade nogle af besøget laks folk deres vandområder og vandløb til at levere meget tiltrængt mad. Chefen enige om at gøre det så længe stammen aftalt at kaste tilbage alle laks knoglerne i vandet så at de laks mennesker kunne vende hjem intakt. Hvis dette ikke var overholdt, blev stammen fortalt at de laks mennesker ville nægte at vende tilbage til stammens farvande. Så stamme altid hædret laksen tilbagevenden til deres vandløb hvert år og respekteret reglerne fastsat af den laks mennesker chef. Dette sikres en tilstrækkelig mad forsyninger til stammen hvert år.

Et interessant faktum er, at når hvide mænd først ankom til regionen, det nordvestlige indfødte indiske folk ikke ønsker at sælge laks til dem. Det var frygtet, at laksen ikke behandles med respekt af de hvide mænd, der var uvidende om kræves told og bestemmelser fastsat af laks folk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.